PERŞEMBE EDEBİYAT KONUŞMALARI
05, 12, 19, 26 Aralık 18:00 / TESAK Konferans Salonu
SİNEMAYLA ŞİİR YAZANLAR: TARKOVSKİ VE ANGELOPOULOS
05 Aralık 18:00 / Konferans Salonu
Konuşmacı: Salih Bolat
Şiirin bir yönüyle "imgesel düşünme" olduğunu kabul edersek, zaten imgesel bir dil olan sinemayla şiirin birçok yönden çakıştığını da görebiliriz. Bu bağlamda bir sinema anlayışı olan "şiirsel sinema"nın ustalarından Tarkovski, "şiirsel sinema" diye bir tür olmadığını, sinemanın zaten şiirin ta kendisi olduğunu öne sürer... Şair, yazar ve öğretim üyesi Salih Bolat sinema-şiir ilişkisini imge üzerinden yorumlayacağı söyleşisinde bizlerle.
SUAT DERVİŞ VE BİYOGRAFİSİNİN AKLA GETİRDİKLERİ
12 Aralık 18:00 / Konferans Salonu
Konuşmacı: Liz Behmoaras
En sürükleyici romandan daha heyecan dolu bir yaşamı olan Suat Derviş kimdir? Ünlü bir gazeteci yazar, Nâzım Hikmet’in ilk aşkı, TKP bağrında faal bir militan, güzel ve çapkın bir kadın… Bunlardan daha çok hangisidir? Liz Behmoaras bu sorunun cevabını Derviş’in bıraktığı eserlerde, yaşadığı mekânlarda ve onu tanıyanların tanıklıklarında arayıp bulmaya çalıştı. Ve böylece, biyografi yazmanın dayanılmaz çekiciliğiyle bir o kadar da tehlikeli tuzaklarını sorgulama fırsatı yakaladı. İşte Behmoaras’ın 12 Aralık’ta dinleyicilerle paylaşmak istedikleri.
“ÖLÜM BENİM KONUM, ÇÜNKÜ YAŞAM KONUM”: THOMAS BERNHARD
19 Aralık 18:00 / Konferans Salonu
Konuşmacı: Sezer Duru
Türkiye-Almanya arası edebiyat alışverişine yaptığı katkılar sebebiyle Frankfurt Edebiyat Evi (Deka-Bank) Alman Edebiyatı ve Bilimini Teşvik Ödülü, Almanya Liyakat Nişanı, Abdi İpekçi Barış Ödülü, Uluslararası Yazar ve Çevirmenler Merkezi/Rhodos Ödülü, Dünya Kitap Yılı En İyi Çevirmen Ödülü ve Tarabya Büyük Çeviri Ödülü’ne layık görülen çevirmen yazar Sezer Duru, TESAK Perşembe Edebiyat Konuşmaları’nın Aralık ayı konuğu. Duru’yla gönül verdiği aykırı Avusturyalı yazar Thomas Bernhard üzerine konuşacağız. Zevkli bir edebiyat sohbeti meraklıları bekliyor.
ÖYKÜ VE YAŞAM, YAŞAM VE ÖYKÜ (TYS İşbirliğiyle)
26 Aralık 18:00 / Konferans Salonu
Konuşmacılar: Adnan Özyalçıner-Nalan Çelik
Adnan Özyalçıner’in “Torik Akını” öykülerinde Aristoteles’in Magna Moralia’sı, Bergson’un yaşam atılımı, sevinç vardır. Kullandığı “esinti”, “cıvıltı”, “güneş”, “gökyüzü”, “mavi” sözcükleri umuda yolculuktur. “Kuytu”, “tenha”, “gölgelik” sözcükleri de sıkça geçer öykülerde. Gökdelenlerin soluksuz bıraktığı kent yaşamında, ağaçsız meydanlar, caddeler, yazarın sıkça kullandığı şemsiyeli-şemsiyesiz, ezen-ezilen simgesinde, yağmurun sel olup ayırım yapmadan öç alışı, “geç olmadan” diyen iklim krizinin habercisidir Özyalçıner öyküleri.
TESAK Konferans Salonu, 120 kişilik yer sayısıyla sınırlıdır.Tüm etkinlikler ücretsizdir.
|